Pilaf pentru pilafgii

Rating

Pilaf

Da, pilafgiu is a word. Am aflat încercând să găsesc un titlu amuzant pentru rețeta de azi. Înseamnă “cel ce mănâncă pilaf mult” și, drăguți cum îi știm, românii îl folosesc pentru a se referi la turci. Pentru că pentru un popor înfometat și sărac, ești definit prin ceea ce mănânci – macaronar, broscar, mămăligar, etc. Sau mămular. Nu, glumesc, mămularul e de fapt un bocceagiu, adică un fel de coropcar. Dar am divagat de la subiect…

Am găsit rețeta asta în manualul de instrucțiuni al primului cuptor cu microunde pe care l-am avut, și o aplic cu succes de fiecare dată când fac orez (dacă nu fac risotto), cu mici adaptări în funcție de ce am la îndemână. Poate în loc de supă de pui am niște supă de legume, poate un cub de supă (șoc!) sau poate apă chioară, depinde și ce destinație are orezul. Cum nu mai folosesc de câțiva ani cuptorul cu microunde (din lipsă de spațiu în bucătărie, nu din motive oculte pseudoștiințifice), am adaptat rețeta la gătitul pe plită – dar o să vă zic la fiecare pas și cum să îl preparați la microunde.

Pilaf

 

Ingrediente (4 porții ca garnitură)

250g orez cu bob lung (ideal basmati – e cel mai parfumat soi de orez, iar consistența e perfectă într-un pilaf)

600g stock de pui (sau alt lichid)

20g unt

2 linguri ulei de masline

1 ceapă medie

Topim într-o cratiță untul în ulei de măsline, după care călim înăuntru ceapa pe foc mediu până devine moale și sticloasă.

Pilaf

Adăugăm orezul și îl amestecăm bine, tot pe foc, până devine opusul 🙂 adică opac și crocant. O să vă dați seama, e o schimbare de consistență, și se întâmplă în câteva secunde. La microunde folosim puterea maximă sau pe acolo (900W) timp de 3 minute pt ceapă și 1 minut după ce amestecăm și orezul.

Pilaf

Turnăm acum peste orezul crocant stockul de pui, de legume, apa cu cub de supă, apa chioară cu sare și piper, sau ce lichid ne trece prin cap, după posibilități, și acoperim cu un capac. Eventual mai punem niște sare și piper dacă lichidul nu e asezonat. Ținem cratița pe foc mare (900W) până începe să fiarbă (vreo 15 min la microunde, mai puțin pe plită), după care reducem focul la mic (400W), cât să bolborosească ușor.

Pilaf

Lăsăm orezul acoperit cu un capac, dar verificăm din când în când situația – orezul va începe să se umfle și să absoarbă lichid din ce în ce mai rapid. Când nivelul lichidului scade sub orez, îl mai lăsăm sub supraveghere atentă câteva minute, până când este absorbit aproape complet, și luăm cratița deoparte.

Lăsăm pilaful să se odihnească 5 minute, după care îl aerisim cu o furculiță și eventual îl mai îmbogățim cu o bucată de unt.

Acum la final îmi dau seama că nu am vorbit deloc despre stockul de pui. Urmează deci într-un episod viitor – am, ca de obicei, o rețetă bombă! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.