Piatră de copt pentru pâini de vis

Rating

Piatră de copt

Cred că am mai trecut ușor în revistă subiectul într-un post anterior, dar iată că a sosit și momentul să discutăm despre piatra de copt. Ce este, la ce ne ajută, care sunt avantajele, dezavantajele, cât costă, unde găsim, de ce e cerul albastru, cine a tras în noi după 22, câți sași sosesc în șase saci, ș.a.m.d.

Piatra de copt e o piatră pe care coacem pâine (și pizza). O băgăm rece în cuptor și o încălzim odată cu el. Dată fiind densitatea mare a pietrei de copt și capacitatea ei calorică ridicată, ea ne ajută înmagazinând căldura cuptorului și eliberând-o puternic și uniform în aluatul (mult mai rece) pe care îl așezăm pe ea. Fără o piatră de copt, momentul în care aluatul intră în cuptor va scădea puternic temperatura acestuia, și ne trezim că pâinea nu prea crește și nu prea se face. Sau în cazul pizzei constatăm că ingredientele se coc (sau chiar se ard) înainte să se facă blatul, ceea ce evident că e… suboptim.

Dezavantajele folosirii unei pietre de copt sunt că durează mai mult încălzirea cuptorului (capacitatea calorică crescută înseamnă că înmagazinează mai bine căldura, dar durează și mai mult până o acumulează), și că cineva trebuie să o bage și să o scoată din cuptor (și nu e ușoară…). Dar nu e bai, răbdare și putere, și merită.

Materialul ideal e granitul, și sursa ideală e un depozit de piatră. Va costa mult mai puțin decât o piatră „specială” pentru cuptor, și aveți la dispoziție o gamă largă de grosimi și modele. Eu am luat de la Brico Stone, pe DN1 lângă podul de la Ikea, pe partea dreaptă cum vii dinspre București. Nu m-au plătit, nu sunt acționar, dar mi-a plăcut foarte mult sortimentul de piatră expus la ei, și se poartă foarte frumos cu clienții. Nu mai știu cât am dat pe piatra mea, dar a fost ceva de ordinul zecilor de lei – 40 poate? Important e să măsurați înainte în cuptor (piatra va sta pe grătarul de la cuptor, dar e important să rămână câțiva centrimetri liberi în fiecare direcție ca să poată circula aerul bine – a mea are 40×30 cm), să alegeți o grosime (piatra mea are 3cm, dar v-aș recomanda să luați una un pic mai subțire, 2cm ar trebui să fie suficient) și un model. Dacă nu țineți neapărat la aspect, întrebați care model de granit e mai ieftin și luați-l pe ăla. Sau întrebați dacă au ceva resturi în care să se încadreze dimensiunile voastre, și probabil o să se bucure că scapă de ele. Ah, și asigurați-vă că nu e tratat granitul cu ceva (lac, adeziv sau vopsea), fiindcă nu cred că vreți așa ceva în pâine.

Acum în timp ce scriu review-ul ăsta, mă gândesc că poate ar fi mișto și o piatră de copt rotundă. Nu știu dacă găsiți unde să vă taie așa ceva, sau cât ar costa operația de tăiere, dar merită să întrebați și asta. Evident, dacă plănuiți să faceți pâini rotunde și pizza. Pentru franzele sau baghete evident că piatra dreptunghiulară rămâne mai potrivită.

Așa, am ajuns cu piatra acasă, acum ce facem cu ea? Păi cum ziceam, o punem în centrul grătarului de la cuptor, încălzim cuptorul la temperatura indicată în rețetă (cu cel puțin o oră înainte), punem aluatul cu ajutorul unei lopeți fie direct pe piatră, fie pe o hârtie de copt, fie pe un covoraș de silicon (ca ăsta) și coacem pâinea. De exemplu, poate ați văzut la Pain a l’ancienne cum arată pâinea pe hârtie de copt peste piatră:

Pain à l'ancienne

Când pâinea e gata, o scoatem din cuptor (tot cu o lopată) și așteptăm câteva ore bune să se răcească și piatra, înainte să o scoatem și pe ea.

6 thoughts on “Piatră de copt pentru pâini de vis

    • Tu esti radioactiv si contii radon, la cat de prost esti.
      Daca ai fi stiut ce e radon-ul taceai in pula mea din gura.

       
  1. Rocile vulcanice nu sunt potrivite pentru astfel de activitati!
    Sunt pietre radioactive cu continut ridicat ( comparativ rocile sedimentare)de radium, uraniu si thorium! Prin urmare degaja Radon!

    Pentru astfel de activitati folositi pietre cu proprietati refractare, cum ar fi roci sedimentare, pietre de rau, teracote, samote, ceramice!
    Granitul se foloseste doar in constructii!! Istetilor!!

    Lipsa de informare, educatie si cultura generala, naste ignoranti, viitorii prosti de maine!

     
  2. Cu scuzele de rigoare, pentru faptul ca postez comentariul meu, dupa doi ani de la momentul in care a fost scris articolul. Cei care au comentat ca granitul poate contine radon au avut dreptate, dar… cred ca dovedesc ca cunostintele lor sunt superficiale. Care este de fapt adevarul? 🙂 Nu toate rocile de granit contin radon. Pe langa acest fapt, cantitatea de radon emisa de un blat de granit sau un blat de copt este infima. Mai multe cercetari stintifice din ultima vreme au aratat ca nivelul emisiilor de radon din granit este extrem de scazut si nu afecteaza oamenii sau animalele. Este foarte putin probabil ca o bucata de granit sa emita suficient radon pentru ca acesta sa devina periculos pentru oameni. Asadar… doar un mit.

     
  3. Pingback: Piatra De Copt

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.