Ciorbă de pui a la grec, zisă și avgolemono (la grec)

Rating

Ciorbă de pui a la grec

Ciorba de pui a la grec e una din ciorbele mele preferate. O să povestim aici despre o rețetă la care am ajuns după diverse încercări și experimente. Cea mai bună ciorbă. The best soup. I know soup. I know the best soup. Make ciorba a la grec great again. Am adăugat, pe lângă ingredientele clasice, un pic de lemongrass, because why not, right? 🙂 Și dacă înlocuim pătrunjelul cu niște coriandru tocat, o cotim spre asia bine de tot. Ceea ce nu e neapărat ceva rău.

One more thing, înainte să trecem la ingrediente: calitatea puiului contează. E incredibil ce gustoasă și bogată e o pulpă de pui hrănit cu porumb, bio sau nu, față de insipidul pui care ne zâmbește de obicei din raftul de congelate.

Ingrediente (pentru o oală de ciorbă)

3 pulpe de pui întregi

1 ceapă

1 pătrunjel rădăcină

o țelină mică (sau un sfert de țelină mare, sau vreo 2 tulpine, ce preferați și aveți la îndemână)

3 morcovi

100g orez sau orz

200ml lapte integral

250g smântână

3 gălbenușuri

1 lămâie

1-2 fire de lemongrass

1 legătură pătrunjel sau coriandru

Fierbem în 2 litri de apă pulpele de pui cu ceapa (întreagă) și cu rădăcina de pătrunjel și țelina (rase sau tocate mărunt). După ce e fiartă bine, scoatem carnea și ceapa din oală, ceapa merge la gunoi iar carnea o scoatem de pe oase și o tăiem bucățele, pe care le punem înapoi în zeama în care au fiert.

Adăugăm morcovii rași sau tocați mărunt, lemongrass-ul (partea fragedă mărunțită, părțile lemnoase lăsate mai mari și zdrobite cu dosul unui cuțit) și orezul (încercați și cu orz – mie îmi place mai mult), și fierbem mai departe supa până când orezul e făcut. Luăm supa de pe foc și ne apucăm de crema cu care albim și îngroșăm supa: frecăm bine de tot gălbenușurile și înglobăm treptat în ele laptele și apoi smântâna. Turnăm un polonic de supă în crema de lapte, amestecăm rapid ca să nu se prindă ouăle, după care putem să turnăm compoziția în oala de supă.

ProTip: E important să avem grijă la temperatură și să amestecăm în continuu când ouăle intră în contact cu supa fierbinte. Dacă nu o facem, gălbenușurile vor fierbe și vom obține zeamă cu frecăței în loc de o supă cremoasă și uniformă.

Ultimul pas e să acrim ciorba cu zeama de la o lămâie, sau de la mai multe, după gust. Înainte să o servim, tocăm mărunt pătrunjelul sau coriandrul (I know, toată lumea îl urăște, în afară de mine) și îl presărăm peste supă. See? V-am zis că e super simplu de făcut! Sau nu v-am zis, mă rog, dar e. Simplu. Poftă bună!

Ciorbă de pui a la grec

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.