Ce poate fi mai delicios la micul dejun decât un english muffin, crocant deasupra și dedesubt, elastic pe lateral și pufos și dulce-acrișor înăuntru, adevărată încântare a simțurilor și experiență inițiatică multisenzorială? Doi muffini, evident!
Mai jos am folosit maia în prefermentul pentru muffins, dar nu e musai, merg și cu drojdie dacă sunteți dispuși să renunțați la gustul intens și acrișor pe care îl conferă maiaua.
Ingrediente (pentru 12 muffini)
preferment:
3/4 cană făină albă
1/2 cană apă
2 linguri maia hrănită (sau 1/2 linguriță drojdie instant sau uscată)
aluat:
prefermentul de mai sus
1 cană lapte integral
1 linguriță drojdie instant sau uscată
2 linguri zahăr
2 linguri unt topit + extra pt tigaie
1 linguriță sare
3 căni făină albă, poate un pic mai mult
un pic de mălai
Preferment
De obicei îl fac în dimineața dinainte de cea în care vreau muffins, adică sâmbătă dimineața ca să am muffins duminică la micul dejun. Amestecăm bine ingredientele pt preferment până obținem o pastă omogenă lucioasă.
O lăsăm să fermenteze (prefermenteze?) între 1 și 12 ore – cu cât mai mult, cu atât mai bine, și cu atât mai gustoși vor fi muffinii.
Aluat
După 12 ore amestecăm prefermentul cu laptele și drojdia, le omogenizăm bine și adăugăm zahărul, untul și sarea, iar la final și făina.
Aluatul rezultat îl frământăm bine – la mixer 5-8 minute dacă suntem burghezi, la mână dacă suntem proletari – până când devine fin, elastic și ușor sticky, dar nu se mai lipește de mâini sau de blat. Trust me, e un aluat superb de care o să vă îndrăgostiți iremediabil:
Mingea de aluat o acoperim cu un strat fin de ulei și o punem la frigider, într-un castron acoperit cu folie alimentară, unde se va odihni peste noapte (sau până la 3 zile, nu-i grabă). Dacă n-avem chef, putem să creștem aluatul și la temperatura camerei 1.5-2 ore, dar cu riscul unor muffini mai puțin gustoși, și al unei planificări mai complexe.
Coacere
A doua zi, transferăm aluatul pe un blat ușor înfăinat și îl tăiem în 12 bucăți egale.
Presărăm generos mălai pe o tavă și rulăm bucățile de aluat în forme rotunde, pe care le așezăm spațiate frumos în tavă.
Le lăsăm să crească până devin pufoase și umflate – cam 1.5-2 ore pentru aluatul de la frigider, sau cam o oră dacă am ales dospirea rapidă.
Iar acum, când toată lumea se așteaptă să pornim cuptorul, surpriză!! Vom “coace” muffinii într-o tigaie pe aragaz. Încălzim tigaia cu un pic de unt, cât să acopere fundul (tigăii), la foc mediu, după care punem câte 3-4 bile de aluat în tigaie, fără să se atingă. Cheia succesului e o temperatură a tigăii care să ne permită să “coacem” fiecare muffin 6 minute pe o parte, 6 minute pe cealaltă, până la o rumenire sănătoasă dar fără să se ardă.
Odată “copt” pe ambele părți, scoatem fiecare muffin pe un grătar și îl lăsăm să se răcească un pic înainte să îl atacăm.
Aici în imagine avem niște muffini mai vechi (rămași din ziua precedentă) pe care i-am reîncălzit la toaster (textura neregulată a “tăieturii” se datorează despărțirii celor 2 jumătăți cu ajutorul unei furculițe. Cică asa e tradiția la englezi. Ăia care i-au inventat. Că de-aia le zice English muffins, că sunt inventați de englezi. Adică the English. I think we all get the point by now). Anyway, ținuți la frigider și reîncălziți la toaster ca in imagine, sunt inca foarte buni și după câteva zile.