Oh man, tocmai mi-am dat seama, în timp ce mă întrebam ce să gătesc azi, că v-am povestit mai demult cum să faceți tempeh, dar nu și ce să faceți cu el 🙂 Deci iată, un curry pe care îl fac destul de des, în diferite variante și variațiuni, în funcție de inspirația de moment sau de conținutul dulapului cu condimente. Ca de obicei, câteva observații înainte să începem:
- Am citit odată că un bucătar indian adevărat nu face curry-urile după o rețetă fixă, ci după gust și inspirația de moment. Nu vă cramponați deci de cantități exact și încercați să puneți a little bit of this, a little more of that, după gustul vostru și după direcția în care vreți să duceți preparatul. Poate vreți un korma dulce, cu stafide, fructe uscate și migdale zdrobite. Poate preferați un sos roșu focos, iute și ușor acid. Sau poate azi vă inspiră mai degrabă asia de sud-est și vreți să faceți un green curry floral, cu mult ghimbir și parfum de lămâie – the sky is the limit.
- I-am zis „vindaloo-but-not-vindaloo” fiindcă am folosit un mix de condimente pentru vindaloo, dar nu am preparat carnea ca atare (marinată în vin/oțet și usturoi). Again, amestecați și folosiți condimentele care vă plac vouă mai mult, și nu vă bateți capul prea tare cu taxonomia.
- Tempeh este un ingredient crud și trebuie tratat ca atare – nu îl țineți deci prea mult la temperatura camerei, și asigurați-vă că este suficient de pătruns înainte să îl mâncați.
- Pentru varianta vegetariană sau de post, renunțați la pui și înlocuiți-l complet cu tempeh. Pentru varianta fără tempeh, invers 🙂
Ingrediente (pentru 4-6 porții)
500g pulpe de pui, fără os și piele, sau piept de pui, tăiat cubulețe cu latura de 2-3 cm
500g tempeh, tăiat cubulețe la fel
o ceapă mare sau mai multe mici
4-5 căței usturoi
400ml lapte de cocos
100g frunze de baby spanac (sau spanac, swiss chard, ceva verzitură care vă place și care se face imediat – nu m-aș aventura la kale, de exemplu)
condimente: eu am folosit un mix de vindaloo curry, coriandru, ienibahar și chimen, but feel free to go wild
ulei de măsline (sau ghee, adică unt clarificat, pentru puriști)
Folosim un wok sau o tigaie lată și adâncă, în care încălzim la foc mediu niște ulei de măsline (sau ghee, dacă avem la îndemână) și punem să transpire usturoiul și ceapa tocate mărunt, împreună cu condimentele întregi.
Când ceapa devine translucidă, adăugăm condimentele praf (mixul vindaloo, în cazul ăsta) și carnea de pui, pe care o plimbăm un pic să nu mai fie roz, și adăugăm tempeh-ul pe care îl plimbăm și pe el până se uniformizează culoarea.
După ce „cărnurile” au prins o oareșicare crustă, turnăm laptele de cocos, amestecăm bine să desprindem eventualele bucăți rămase pe fundul tigăii, și dăm focul mai mic.
Acum așteptăm să scadă sosul, bolborosind încet-încet și amestecând din când în când (adică înțelegeți, sosul bolborosește și noi amestecăm, nu invers). 20 minute, 40 minute, 60 minute, după cum preferați – carnea mai fragedă sau mai bine făcută, sosul mai subțire sau mai scăzut – după care aruncăm frunzele de spanac deasupra și le lăsăm încă 2-3 minute să se veștejească în curry, amestecăm și asta a fost tot.
Merge minunat alături de un pilaf bun din orez basmati, sau cu niște pâine proaspătă cu care să ștergem și ultima urmă de sos din farfurie – ceea ce vă doresc și vouă.