No-knead bread 2.0

Rating

No knead bread cu maia

Au trecut câteva luni bune de când vorbeam despre No-knead bread sau pâine fără frământare. Între timp am tot experimentat (ceea ce vă încurajez și pe voi să faceți) și am ajuns la câteva concluzii care mă ajută cam de fiecare dată. ProTips, if you will:

  1. Pentru oala mea de email ([email protected] – get it? e-mail? email?), cantitatea ideală de aluat este cu 50% mai mare față de rețeta din postul meu inițial. La drojdie și la sare ajungem la niște cantități un pic prea precise (2.625 lingurițe? baker please!), așa că de acum le rotunjesc, și avem: 4.5 căni făină, aproape 1 linguriță drojdie, aproape 1 lingură sare, 2.25 căni apă rece. În consecință am adaptat și timpul de odihnă înainte de coacere (la 45-60 de minute, după sezon) și timpul de coacere – 48 de minute cu capac + 24 de minute fără. Sigur, depinde de cuptor și trebuie să experimentați un pic.
  2. Mixul de făini îl fac cam de fiecare dată așa: 2 căni făină albă 650, 1 cană făină de grâu integrală, 1.5 căni făină de speltă integrală.
  3. În aluat am început să pun, odată cu sarea, diferite combinații de condimente, printre care negrilică, semințe de floarea soarelui, sau un mix special pt pâine de la nemți, care conține semințe de coriandru, chimen, anason și fenicul. Pretty good, și un gust pe care îl recunoașteți dacă ați mâncat pâine pe la nemți.
  4. Încă sunt în faza de fine-tuning, dar am găsit o variantă funcțională și foarte gustoasă cu maia în loc de drojdie. În loc de „aproape 1 linguriță de drojdie”, punem în aluat 1/4 de cană de maia hrănită și bine crescută (adică hrănită acum 8-12 ore). Timpul de fermentare se va prelungi – eu am lăsat-o 14 ore (la varianta cu drojdie m-am stabilizat la 11 ore deocamdată), dar putea să mai stea un pic. Aruncați câte un ochi la castron din oră în oră și găsiți the sweet spot pentru maiaua și temperatura bucătăriei voastre. Și nu vă speriați, pâinea o să fie colorată mult mai intens, un maro-roșcat când e gata, față de auriul variantei cu drojdie. E absolut normal.

Cam astea ar fi de adăugat. Pâinea no-knead, cu tweak-urile de mai sus, a ajuns principala pâine pe care o mâncăm, iar pregătirea mi-a intrat deja în reflex, pot să o fac în 5 minute cu ochii închiși, trezit din somn și beat. Ceea ce vă doresc și dvs.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.