Yeah, you heard me. Cartofi cu măsline. Dacă e ceva ce nu mănânc niciodată cu plăcere (doar fiindcă nu refuz niciodată nimic), e salata de cartofi – cartofi, măsline, ceapă, ouă, bleah. Dar rețeta asta nu are nicio legătură – rezultatul sunt niște cartofi crocanți, fierbinți, gustoși și niște măsline coapte absolut surprinzătoare. Mi-e teamă că am apucat să le fac doar o poză – și asta fiindcă am ras toată tava imediat. 🙂
Ingrediente (4 porții)
1 kg cartofi noi
200-500 g măsline (cantitatea și tipul după gust)
usturoi cât cuprinde – hai măcar 4 căței acolo
condimente la alegere (oregano, rozmarin, cimbru, tarhon, mentă, fulgi de chili – cu cartofi merge orice)
6 linguri ulei de măsline
1 lingură oțet
opțional: 2 linguri capere (așa era rețeta originală în Good Food, dar am uitat să pun de fiecare dată)
Fierbem mai întâi cartofii 15 minute. Putem să sărim peste acest pas, dar rezultatul nu va fi la fel – dacă îi fierbem înainte, cartofii devin pufoși și îi oferă uleiului o suprafață mult mai mare pe care să o crocantizeze în mod delicios la cuptor. Între timp, încălzim cuptorul la 240 de grade și amestecăm într-un castronel uleiul cu condimentele. Eu pun de obicei pul biber (niște fulgi de chili mai puțin iuți și mai gustoși) și oregano sau cimbru, dar merge cu orice vă place vouă. Cartofii fierți îi tăiem în jumătăți, sau dacă sunt foarte mici îi lăsăm întregi, și îi amestecăm bine cu măslinele, usturoiul tăiat pe jumătate, caperele (opționale) și 5 linguri din uleiul cu condimente. Măslinele din rețeta originală sunt negre, dar după cum vedeți puteți să puneți orice tip. De obicei pun un amestec de negre, verzi și kalamata. Kalamata acasă, get it? Nevermind…
Tapetăm o tavă cu hârtie de copt și turnăm deasupra cartofii mermeliți. Lingura de ulei rămasă o amestecăm cu oțetul și stropim cartofii din tavă cu ea. Jbang la cuptor, 40 minute, și asta a fost – poftă bună, you’ll thank me later.