Note to self: data viitoare când fac fasole mung, n-ar fi rău să încerc să fac o poză mai apetisantă…
So… asta o să fie genul ăla de rețetă unde trebuie să explic mai întâi fiecare cuvânt din denumire 🙂 Dal-ul este o mâncare indiană de leguminoase (linte, năut, fasole, etc). E ceva foarte asemănător cu un curry, dar dacă există un cuvânt mai precis, o să îl folosim pe acela, nu-i așa? Fasolea mung e o leguminoasă asiatică, de culoare verde, și se găsește la noi sub formă de boabe uscate, ca fasolea boabe. Presupun că o puteți înlocui ușor cu orice alt fel de fasole sau cu linte – și probabil că o să încerc rețeta și cu linte într-o zi… vă anunț cum a ieșit! Vă recomand o garnitură de pilaf – pe care o găsiți aici – și care merge de minune cu acest dal, sau cu orice mâncare indiană în general.
Ingrediente (pentru 4 porții)
1 ceașcă fasole mung, boabe
2 linguri ulei
1 foaie dafin
1/2 linguriță chimen
1 ceapă medie sau câteva fire de ceapă verde
1 roșie mare
2cm ghimbir
4 căței de usturoi
1/4 linguriță turmeric
1/4 linguriță boia (iute sau dulce, după gust)
1/2 linguriță coriandru măcinat
1/4 linguriță garam masala măcinat
3 cești apă
2-3 fire de coriandru verde
ProTip: Înainte să disperați după ce ați citit lista interminabilă de ingrediente, relax. Cam fiecare dintre condimente este negociabil și opțional. Ce am înșirat mai sus e doar o combinație posibilă, pe care am pus-o ultima dată. Cu siguranță, data viitoare vor fi un pic diferite și în alte proporții. Bucătăria indiană nu e o știință exactă, pentru mine e mai degrabă o chestiune de feeling și de ce-am prin cămară 🙂
Cu o seară înainte, punem fasolea mung la înmuiat în apă rece și o lăsăm peste noapte. De la niște boabe uscate perfect rotunde, dimineața o să ne trezim cu niște boabe mai mari și ovale. Surprize, surprize.
În ziua festinului, mai întâi scurgem fasolea, o clătim bine și o punem la fiert. Eu am folosit o oală sub presiune, 10 minute, dar puteți să faceți cum vreți – important e să fiarbă până se înmoaie, nu mai este făinoasă, dar nu începe să se dezintegreze.
Apoi într-un wok sau o tigaie încingem uleiul și începem să prăjim, pe rând, baza aromatică, începând cu condimentele întregi (chimenul și foaia de dafin).
Când încep să sară semințele de chimen, adăugăm ceapa pe care o amestecăm bine până devine sticloasă. Urmează usturoiul și ghimbirul, zdrobite împreună în mojar până devin pastă, iar apoi (când nu se mai simte mirosul de usturoi crud), adăugăm condimentele praf.
Amestecăm bine în timp ce adăugăm roșia tăiată cuburi și, odată ce cuburile încep să se topească, venim în sfârșit și cu fasolea fiartă, scursă bine, și un pic de apă să dea o formă dal-ului:
Lăsăm să fiarbă la foc mic, amestecând din când in când, până când sosul devine gros și bine legat. Asta a fost tot, v-am zis că e simplu! Dacă vi se pare pierdere de timp să fierbeți fasolea separat, puteți să o adăugați direct după ce a fost înmuiată, scursă și clătită, și să fierbeți mai mult timp dal-ul la final. Mâncarea va conține însă astfel mai mulți carbohidrați nedigerabili, care duc la… you know what. Succes! 🙂